Slider

Науково-дослідна робота ММІ – 2.1_2015р

«Дослідження та розробка пневмогідравлічного адаптивного демпферу для штучного протезу колінного суглобу людини»

(керівник Узунов О.В.)

Розроблено демпферний пристрій, що забезпечує чотири режими роботи: звичайна хода, біг або прискорена хода, плавання та переміщення на велосипеді. Передбачена можливість експлуатації в жорстких умовах за рахунок застосування корозійностійких матеріалів деталей та герметичної конструкції.Штучний протез представляє собою шарнірний механізм, оснащений пневмогідравлічним демпферним пристроєм. В демпферному пристрої передбачена можливість налаштування під індивідуальні параметри інваліда. Він забезпечує змінний режим демпфування та навантаження в процесі руху людини. В основі роботи демпфера лежить принцип поглинання частини енергії руху шарнірного механізму та перетворення її в теплову енергію за рахунок в’язкого тертя на дросельних елементах. При цьому в конструкції демпферного пристрою передбачена автоматична компенсація теплового розширення робочої рідини, що забезпечує надійну та тривалу працездатність суглоба в різних кліматичних умовах. Необхідний широкий діапазон зміни швидкостей руху шарнірного механізму протезу забезпечується застосуванням в конструкції демпферного пристрою – пневматичної камери змінного об’єму, що знаходиться під надлишковим тиском.

Результати роботи впроваджені в учбових курсах в рамках лабораторних та практичних занять «Математичне моделювання систем та процесів», «Експлуатація та діагностика гідропневмосистем», «Технологія виготовлення гідро і пневмомашин-1,2».

Розробка виконана на світовому рівні оригінальна вітчизняна конструкція, усі вітчизняні комплектуючі, суттєва простота та технологічність, очікувана вартість у 5…8 разів нижча за закордонні аналоги. Конструкція має модульну компоновку, яка дозволяє здешевити і спростити ремонт та забезпечити швидке переналаштування демпферу під індивідуальні характеристики.

Accessories
© 2022 Навчально-науковий механіко машинобудівний інститут
Много шаблонов Joomla на JooMix.org